Пипер, черен

Ботаническо наименование:
Piper nigrum L.
Тип:
Етерично
Част от растението:
Плодове
Семейство:
Пиперови (Piperaceae)
Начин на производство:
Парна дестилация
Ароматна нотка:
Връхна-средна
Цвят:
бледо зелен, безцветен
Аромат:
пикантен, иглолистен
Въздействие:
болки в долната част на гърба/ кръста, бронхит, висока температура, диспепсия (лошо храносмилане), дисфагия (затруднено преминаване на хапката от устата към хранопровода), задържане на течности, зъбобол, инфекции на пикочните пътища, кашлица, ларингит, липса на воля, миалгия (мускулни болки), муден черен дроб, мускулна слабост, мускулна спастичност, намалена сексуалност, недостатъчна секреция на панкреаса, нервна слабост (нервност), ниско самочувствие, обикновена настинка и грип, подуване и дискомфорт в корема, продуктивна кашлица, ревматична болка, слаб имунитет, слаби и студени крайници, слабо храносмилане, студени крайници, студени крака и ходила, треска, умствена умора, униние и депресия, фригидност, хрипове и астма, хроничен бронхит, хронична летаргия, често-оскъдно уриниране
Комбинира се с:
Бор (бял), Розмарин ХТ вербенон, Кайепут, Лавандула (Широколистна), Лимонова трева (Западноиндийска), Майорана, сладка, Индийско орехче (западноиндийско), Лимонова трева (Източноиндийска), Индийско орехче (източноиндийско), Розмарин ХТ камфор, Розмарин ХТ цинеол, Босилек ХТ линалол, Карамфил/ Карамфилово дърво, цветни пъпки, Кардамон, Джинджифил, лечебен, Лимон, Мирта (Лимонова), Лайм, Мента (лютива), Босилек ХТ естрагол, Канела, кора, Резене (сладко)/ див копър
Свойство:
аналгетично, антибактериално, антивирусно, антидепресивно, антикатарално, антиоксидантно, антиостеопоротично (противодейства на остеопорозата), антипиретично (намалява температурата), антисептично, антиспазматично (потиска спазмите), антитусивно (потискащо кашлицата), загряващо ревулзивно (разширява капилярите и увеличава на кръвообращението), имуностимулант, муколитично (разгражда слузта и улеснява откашлянето), мускулно-скелетен антиревматичен стимулант, общ стимулант-възстановително, отхрачващо, противовъзпалително, респираторен стимулант-отхрачващо, сексуален тоник, храносмилателно
Подправяне на маслото:
Маслото от черен пипер, често бива подправяно с терпентиново масло, алфа-феландрен от по-евтини източници и терпени от портокал или от листата на карамфил.
Безопасност:
Опасност: сенсибилизация на кожата, при оксидиране на маслото Внимание: Оскидира лесно (поради съдържание на монотерпени). Добавяйте антиоксидант към комбинациите, които го съдържат.
Начини за приложение:
Вани: Цяло тяло, На краката
Вдишване: Дифузер, Директна инхалация
Върху кожата: Локално терапевтично приложение - в мехлем, масло, крем, Компреси, Масаж
Елементи по трациционната китайска медицина:
Вода; Метал
Аюрведа:
Вата - намалява
Питта - увеличава
Кафа - намалява
Химични съединения:
(+)-лимонен; бета-кариофилен; бета-пинен; алфа-пинен; алфа-кубебен; сабинен; бета-бизаболен; алфа-копаен; делта-3-карен; (E)-бета-фарнезен
Разпространение:
Индонезия; Малайзия; Индия

Профилите на маслата са общи и не се отнасят специфично за нашите доставчици.