Жожоба

Ботаническо наименование:
Simmondsia sinensis L.
Тип:
Базово
Част от растението:
Семена
Семейство:
Чемширови (Buxaceae)
Начин на производство:
Студено пресоване
Цвят:
светло жълт
Аромат:
сладък
Въздействие:
акне, бавно зарастващи рани, болки, бръчки, възпалена кожа, възпалено гърло, груба кожа, дерматит, екзема, зряла кожа, комбинирана/ смесена кожа, мазна кожа, напукана кожа, напукани устни, обикновена настинка и грип, ожулвания на кожата, остеоартрит, отворени рани, порязвания и рани, псориазис, раздразнена кожа, раздразнена кожа (в областта на пелените), раздразнени и възпалени очи, раздразнение на кожата след бръснене, ревматизъм, ревматична болка, ревматоиден артрит, слънчево изгаряне, сух скалп, суха кожа, суха коса, чувствителна кожа
Свойство:
аналгетично, действа като естествен слънцезащитен филтър, защитава косата, лесно се абсорбира от кожата, намалява апетита, не оставя мазни следи, овлажняващо, отстранява/ почиства грим от очите, подобрява състоянието на косата, помага за слънчев тен, предотвратява образуването на бръчки, противовъзпалително, прочистващо/ почистващо, смазващо средство/ лубрикант, стомашно-чревно възстановително-храносмилателно, укрепва/ заздравява ноктите
Безопасност:
Маслото може да предизвика алергична реакция (при вътрешен прием). Възможно е евентуално и контактен дерматит.
Химични съединения:
палмитинова киселина C16:0; ейкозанол C20:0; докозанол C22:0; октадеканол C18:0; линоленова киселина C18:3; линолова киселина C18:2 омега-6; олеинова киселина C18:1 омега-9; палмитолеинова киселина C16:1 омега-7; бехенова киселина C22:0; арахидова киселина C20:0; стеаринова киселина C18:0; тетракозанол C24:0
Разпространение:
Мексико; САЩ
Бележки:
Маслото от жожоба не е масло, а е течен восък, защото не съдържа триацилглицероли, а восъчни естери, формирани от дълговерижни мастни киселини и дълговерижни мастни алкохоли. Това прави жожобата сложна смес от дълговерижни линейни естери (97%), с токофероли, свободни стероли и други неомилими вещества. Маслото от жожоба не оксидира лесно, не гранясва, има висока термоустойчивост, и много дълъг срок на годност. Може да остане непроменено 25 години. Втвърдява се под 10°С.

Профилите на маслата са общи и не се отнасят специфично за нашите доставчици.